Baro Başkanı Erdoğan’dan Yeni Adli Yıl Mesajı
Karabük adliye binası ihtiyaca cevap vermiyor. Ek bina acilen gündeme alınmalı.
Karabük Barosu Başkanı Av.Rıdvan Erdoğan 2011-2012 adli yılı açılışı sebebiyle basın bildirisi yayınladı. Bildiride avukatlık mesleğinin ve yargının genel sorunları üzerinde duran Erdoğan, Karabük merkez adliyesinin ihtiyaca cevap vermediğini, ek bina yapımının acilen gündeme alınması gerektiğini bildirdi.Av.Rıdvan Erdoğan açıklamasında şu görüşlere yer verdi “ 2011-2012 adli yılına girerken meslek camiamızın ve yargının devasa sorunlarının çözümü için gerekli adımların atılamadığını, yargı reformu adı altında yapılan çalışmalarda güncel sorunlarına inilemediğini üzülerek müşahede etmekteyiz.Karabük Barosu olarak yeni dönemdeki beklentimiz yargıdaki birikmiş sorunlarla birlikte, meslek camiamızın sorunları için de gerekli adımların atılmasıdır. Bu çerçevede artık ihtiyaca cevap vermeyen Avukatlık Yasası yeni baştan düzenlenmeli, avukatlık mesleğinin faaliyet alanını genişleten, avukatların iş kapasitelerini artıran çeşitli düzenlemeler hayata geçirilmelidir. Buna paralel olarak mesleğimizin faaliyet alanını daraltmayı hedefleyen ve avukatlık mesleği için büyük tehdit olarak gördüğümüz Arabuluculuk Kanunu Tasarısı derhal TBMM’den geri çekilmelidir.
Bunun da ötesinde yargının kurucu unsuru olan savunma mesleğinin yasal statüsünün daha da güçlendirilmesi için bazı adımlar süratle atılmalıdır. Baroları sıradan bir sivil toplum örgütü olarak gören anlayış terk edilmeli, avukatlık mesleğinin yargının kurucu unsuru olduğu gerçeği kabul edilmeli, yargı camiası mensupları bu konuda bilinçlendirilmelidir. Bu noktada savunma olgusu ve avukatlık mesleği Anayasa’da yargıyı düzenleyen kısımda “Savunma” başlığı altında ayrıca yer almalı, yargısal faaliyetin kurucu unsuru olduğu gerçeği anayasa metnine girmelidir.
Üzerinde önemle durduğumuz diğer bir konu ise, ülkemizde hukuk fakültelerinin sayısının giderek artması, buna bağlı olarak avukat sayısında ciddi artışlar meydana gelmesidir. Ülkemizde maalesef hukuk öğretimindeki kalitenin gün geçtikçe azaldığını görmekteyiz. Bir ülkede hukuka , hukukçuya ve hukukçunun öğretimine verilen ehemmiyet, esasen o ülkedeki siyasi rejimin kalitesini ortaya koyan en önemli göstergedir. Ülkemizde sayıları her geçen gün artan ve büyük çoğunluğunun altyapısı ve donanımı eksik olan fakültelerde hukuk öğretimi yapılmaktadır. Bu okullardan mezun olan gençlerimiz gerekli bilgiyi ve donanımı sağlayamadan mesleğe atılmaktadırlar. Bu durum mesleğin ifasında verimin ve kalitenin düşmesine neden olmaktadır. Karabük Barosu olarak bu gidişe dur denilmesi ve mesleğin kalitesinin artırılması için avukatlık sınavının getirilmesi gerektiği görüşündeyiz. Aynı şekilde meslek içi eğitimin de zorunlu hale getirilmesini savunuyoruz.
Yine üzerinde ısrarla durduğumuz bir başka konu ise yargı reformu adıyla sürdürülen çalışmalarda güncel sorunlara ağırlık verilmesi konusudur. Bu çerçevede yargıdaki gereksiz formaliteleri kaldıracak düzenlemeler yapılmalı, fiziki mekan sıkıntısını giderecek yatırımlara ağırlık verilmeli, UYAP sistemi daha da geliştirilerek etkin şekilde kullanımı temin edilmeli, personel açığı giderilmeli, 11.000 civarında olan savcı hakim sayısı gelişmiş ülkelerdeki rakamlar ve oranlar dikkate alınarak 30.000’e çıkarılmalıdır.
Karabük düzeyinde yargının sorunlarına baktığımızda da çözüm bekleyen pek çok sorunun olduğunu görmekteyiz. Karabük Adliye Sarayı 10 yıl önce hizmete girmiş olmasına karşın ihtiyaca cevap veremez durumdadır.Bakanlıkça kurulması planlanan bazı mahkemelerin yer olmayışından dolayı kurulamadığı ifade edilmektedir.Yine adliyemiz bünyesinde Karabük Barosu’na tahsis edilen kısımlar son derece yetersiz dir. Baromuza tahsis edilen alanların acilen genişletilmesi gerekmektedir. Baroları adliyeye sığınmış sivil toplum örgütü olarak gören anlayış terk edilmelidir. Şu hususun altını çizerek bir kere daha ifade edelim ki, barolar yargının kurucu unsuru olan savunma mesleğinin örgütleridir. Barolar adliye saraylarında misafir değil, ev sahibi pozisyonundadır. Nitekim son dönemde çeşitli illerde yapılan adliye saraylarında barolar için geniş alanlar tahsis edildiğini ,baronun tüm kurulları için ayrı odalar ayrıldığını, duruşma beklemek üzere tüm katlarda salon tahsis edildiğini görmekteyiz. Karabük Barosu’nun bu konudaki ihtiyacı ve sıkıntısı da mutlaka giderilmelidir. Mevcut ihtiyaçlar ve gelecekte doğacak ihtiyaçlar dikkate alınarak adliyeye ek bina yapılması olayı da derhal gündeme alınmalıdır. Bunun için arazi temin edilmeli, kamulaştırma işlemleri başlatılmalıdır. Ek bina mevcut adliye binasının yakınında olmalıdır.
Karabük Barosu olarak yeni adli yılda da meslek camiamızın ve yargının sorunlarını takip ederek çözüm yolunda mücadeleyi sürdüreceğiz. Mesleki çalışmaların yanında, insan hak ve hürriyetlerini, hukukun üstünlüğü prensibini ve hukuk devletini tavizsiz biçimde savunmaya devam edeceğiz. Milli devlet ve tam bağımsızlık ilkesinden ödün vermeksizin emperyalizme ve her türlü sömürgeciliğe karşı çıkarak onurlu ve kararlı duruşumuzu sürdüreceğiz. Her türlü şahıs ve zümre egemenliğini reddederek milli iradenin ve millet egemenliğinin yanında olacağız.
Bu duygu ve düşüncelerle 2011-2012 adli yılının meslek camiamızın ve yargının tüm sorunlarının çözümlendiği bir yıl olmasını diliyorum. Tüm meslektaşlarımı,yargı camiası mensuplarını ve halkımızısaygıyla selamlıyorum.
Av.Rıdvan Erdoğan
Karabük Barosu Başkanı